LGS İÇİN GÜNDE KAÇ SORU ÇÖZÜLMELİ?

Her bir öğrencinin bilişsel ve duyuşsal özellikleri farklı olduğu için bu soruya net bir sayı vermek doğru değildir. Bu konuda birkaç öğrenci yapısından bahsederek konuya açıklık getirmek istiyorum.

1. Tip öğrenci: Uzun süre soru çözemeyen çabuk sıkılan öğrenciler. Eğer çalışmaktan sıkılıyor ve sık sık mola veriyorsa öğrencinin günde her dersten bir deneme şeklinde soru çözmesi mantıklıdır. Ancak bu öğrenciler için test analiz aşaması çok önemlidir. Bu aşamada öğrenciler yapığı yanlışları kontrol etmeli Konu Analizi ve Neden Analizi yapmalıdır. Eğer yapamıyorsa öğretmeninden destek almalıdır.

2. Tip Öğrenci: Çok sor çözen ama ha yapan öğrenciler. Öğrenci çok soru çözüyor, çok çalışıyor ama yanlışları devam ediyorsa bu öğrenciler günde 300 soruya ulaşıyor demektir. Bu tarz öğrenciler çalışmaktan yorulmazlar. Ancak yetişkinler için kullanılan mesleki körlük tabiri b çocuklar için geçerlidir ve basit hatalar yaparlar. Bunun nedeni çok soru çözerken robotlaşma diye tabir edilen odaklanmanın mekanikleşmesidir. Bu öğrenciler ders aralarında dinlenmeli ve soru çözerken dakika ile çözmelidir. Anca dikkat edilmesi gereken nokta öğrencinin zaten süre problemi olmadığı için belli saniye altında soru çözmemesi ve dikkat hatası yapmamasıdır.

3. Tip öğrenci: Çok zaman geçiren ama sonuç alamayan öğrenciler. Çok zaman geçiriyor ama verimli çalışmıyorsa bu öğrencinin motivasyonu eksik demektir. Bu tür öğrenciler başkalarının kendisini motive etmesine ve kontrolüne ihtiyaç duyarlar. Ancak kontrolün de kendinde olmasını isterler. Hem kendileri süreci kontrol edemez hem de başkasının çok fazla karışmasından da hoşlanmazlar. Öğrenci koçuyla belli aralıklarla bu öğrencilerin çalışması gerekir. Hesap verme duygusu ve motivasyon konuşmaları başarılı olmasına katkı sağar. Çok uzun süre ders çalışmak doğru değildir. Nitelikli ve verimli çalışmak en doğrusudur. Bu öğrenciler için de günlük 100 soru yeterli olacaktır. Ancak mutlaka süre sınırı olmalı ve 2. Tip öğrenci yerine bu öğrencilerin hızlanması hedeflenmelidir.

4. Tip öğrenci: Bazen çok verimi çalışıp bazen hiç çalışmayan öğrenciler. Bu öğrencilerin duygusal durumlarından dolayı akademik durumları da dalgalı bir seyir izler. Onarı kendine getirecek bir öğretmen veya süreci takip edecek öğrenci koçu u tip öğrenciler için verimlidir.

5. Tip öğrenci: Hiç çalışmayan öğrencilerdir. Günlük soru çözmek yerine neden soru çözmesi gerektiği ile ilgili bir uzmana yönlendirmek mantıklıdır. Çalışmamasının arkasında yatan nedeni bulmak gerekir. Bunun için çocuğu suçlamak doğru değildir. Çünkü onun çalışmaktan alıkoyan kimyasal, bilişsel ve duygusal nedenler olabilir.

6. Tip Öğrenci: Konuyu çabuk kavrayan ama çabuk unutan öğrenciler. Bu öğrencilerin uzun süreli bellekleri genellikle zayıf olur. Bundan dolayı kısa süreli belleğe yüklenirler. Kısa süreli belekleri üçlü olduğu için konuyu hemen anlarlar ama uzun süreli belleğe atmaları zor olduğu için çabuk unuturlar. Bu tür öğrencilerin öncelikle kan testi yaptırmaları gerekir. B12, D ve Demir değerlerine baktırmaları uygundur.  Öğrenme her ne kadar bilişsel bir süreç de olsa arka planda kimyasal bir tepkime çalışmaktadır. Bundan dolayı B12, D ve Demir eksikliği beynin hatırlama ile ilgili bölümüne önemli etkisi vardır. Eğer kan değerleri de normal düzeyde ise o zaman Hatırlama Teknikleri ile yol almak uyundur.

Özellikle yeni nesil soruların sınav sistemine entegresiyle duymaktan en çok korktuğum cümle öğrencimizin üniversiteye hazırlanan tanıdıkları gibi günde 500 soru çözebileceği cümlesidir. Bu gerçekçi değildir.  Günde 100 soru çözüp bu soruları analiz etmek yanlışların nedenlerini bulmak LGS için çok daha değerlidir.  Öğrenciler yıl içerisinde günlük ortalama 100 ile 250 arasında değişen bir soru sayısı ile ilerlemeleri uygundur. Bu sayı zaman zaman artar, temposunu korur veya azalır. Bu tempo tamamen öğrencinin o anki yoğunluğu ve motivasyonu baz alınarak organize edilir. Dolayısıyla öğrencilerimizin süreç içerisinde psikolojik durumu da dikkate alınarak içinde bulunduğu anın en iyi şekilde değerlendirilmesi sağlanmalıdır.  Unutmamak gerekir ki LGS’yi öğrenciler için zor veya kâbus haline getiren kişilerin kendileridir. Etkili bir planlama, düzenli çalışmalarla istenilen hedefe ulaşmak mümkün olacaktır.

Murat Özyılmaz

Posted in Eğitim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir